tisdag 20 december 2011

JULENS GRAVADE LAX




Nu har Anders just gravat julens lax som vi ska bidra med på julbordet. Tror att den kan bli riktigt smarrig. Det är faktiskt väldigt enkelt att grava sin egen lax men det krävs lite planering... 


Julgravad lax med dill


Ingredienser:
1 1/2 kg benfri laxfilé
2 msk grovt havssalt
2 msk råsocker
1 1/2 tsk krossad kryddpeppar
2 tsk krossad svartpeppar
1/2 tsk mald kryddnejlika
2 tsk krossade kardemummafrön
1 apelsin, rivet skal och saft
1 msk färsk riven ingefära
1/2 dl grovt hackad dill


Gör så här:
1. Dela laxen på mitten.
2. Frys laxdelarna i två dagar.
3. Krossa samtliga kryddor och blanda ihop dem.
4. Riv apelsinen och ingefäran, pressa ur apelsinsaften. Blanda samman med kryddblandningen.
5. Gnid in lite av blandningen på laxens skinnsida.
6. Tillsätt dillen i den resterande blandningen och gnid in detta på laxens köttsida.
7. Lägg köttsidorna mot varandra.
8. Placera laxen i en påse och förslut noga. Lägg påsen på en tallrik.
9. Låt laxen ligga och gravas i kylen i minst två dygn och vänd under tiden på den några gånger.
10. Skrapa bort kryddblandningen och skär laxen i tunna skivor. Servera.
(recept från tidningen Lantliv).

Inga kommentarer: