tisdag 21 februari 2012

ALBONDIGAS MED MANDELSÅS

Hett tips! I kväll har vi lagat ett recept ur Pluras spanska kokbok. Alltså, det var bland det godaste jag någonsin ätit! Dessutom var det lätt, det gillar vi. Albondigas är kötbullar, som är en vanlig tapasrätt i Spanien. Tyvärr så måste det blivit tryck- eller skrivfel i boken. Ingredienserna hängde inte ihop med beskrivningen för tillagningen. Så vi fick improvisera en hel del! Vi använde älgfärs, eftersom vi alltid har det hemma (i originalreceptet är det lamm). 



Albondigas med mandelsås 

Ingredienser, albondigas:
250g fläskfärs
250g älgfärs (eller lamm improvisera vetja... :)
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 dl ströbröd
1 ägg
salt och peppar
olivolja för stekning
hackad persilja för garnering

Ingredienser, mandelsås:
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, finhackad
3-4 sardellfiléer, hackade
1 burk passerade tomater
1 dl vitt vin
1 tsk spiskummin
1 chilifrukt (spansk peppar), finhackad
1 dl mandel, finhackad
salt och peppar
olivolja för fräsning
Gör så här:
1. Börja med såsen. Fräs lök, vitlök och chilifrukten i en gryta.
2. Tillsätt hackade sardellfiléer, passerade tomater, hackad mandeln, spiskummin och vitt vin.
3. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i 20 min.
4. Blanda alla albondigas-ingredienserna i en bunke.
5. Forma till små bollar och stek dem gyllenbruna runt om.
6. Lägg försiktigt ner dem i mandelsåsen.
7. Strö över hackad persilja. Servera direkt, med kokt potatis.

2 kommentarer:

Vardaxlyx sa...

Ser super mumsigt ut =)
Önskar dig en kanon bra dag!

Frida Karolina sa...

Det var det! Super! Ha det gott! Kram