Älggryta
(ca. 4 portioner)
ca 500 g grytbitar av älg
salt och peppar
1 msk vetemjöl
1 tsk timjan
1 1/2 msk tomatpuré
1 1/2 msk tomatpuré
2 morötter, i slantar
3 schalottenlökar, i grova skivor
125 g rotselleri, i bitar
3 schalottenlökar, i grova skivor
125 g rotselleri, i bitar
200 g trattkantareller (eller blandad svamp)
1 lagerblad
6 kryddpepparkorn
6 enbär
1/2 flaska rött vin (jag tog vinglögg)
1/2 dl grädde
matfett till stekning
Gör så här:
1. Bryn köttet, i matfett, i en stekpanna. Krydda köttet med salt och peppar. Lägg köttet i en gryta, strö över timjan och mjöl. Vänd runt och rör ner tomatpurén.
1 lagerblad
6 kryddpepparkorn
6 enbär
1/2 flaska rött vin (jag tog vinglögg)
1/2 dl grädde
matfett till stekning
Gör så här:
1. Bryn köttet, i matfett, i en stekpanna. Krydda köttet med salt och peppar. Lägg köttet i en gryta, strö över timjan och mjöl. Vänd runt och rör ner tomatpurén.
2. Bryn morötter, lök och rotselleri i matfett och tillsätt i grytan.
3. Bryn svampen i matfett, tills den inte släpper vätska längre och tillsätt i grytan.
4. Tillsätt kryddorna och slå på vin så det knappt täcker.
5. Koka sakta under lock, i ca 50 – 60 minuter, tills köttet är mört.
5. Koka sakta under lock, i ca 50 – 60 minuter, tills köttet är mört.
6. Smaka av grytan och runda av med grädden.
7. Servera gärna med pressad potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar