torsdag 17 november 2011

POTATISGRATÄNG

Just nu håller jag på och tvättar. Ikväll ska vi laga potatisgratäng (tills imorn) och då gör vi nästan alltid efter Leila Lindholms recept. Har ni inte provat så gör det!! Så god!!

Efter tvättningen ska jag cykla iväg till affären... sen tänkte jag prova kasta ihop de där dumlekakorna och så måste vi hinna dammsuga av idag med... Aja, det löser sig! :)
Bild från förra veckan.
Leilas potatisgratäng med kantareller.
Farmors potatisgratäng med kantareller (4 pers.)
Kock; Leila Lindholm.

900 g mandelpotatis
125 g rotselleri
0.5 gul lök
1.5 klyftor vitlök
4 dl matlagningsgrädde
0.75 msk kycklingfond
0.5 msk flingsalt
0.25 kruka färsk timjan
svartpeppar från kvarn
150 g kantareller
smör
150 g getost

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatis, rotselleri, lök och vitlök tunt.
3. Koka upp grädde, kycklingfond, hackad timjan, 0,5 msk flingsalt och peppar.
4. Tillsätt potatis, selleri, lök, vitlök och koka långsamt i 15 minuter.
5. Stek svampen i smör och krydda med salt och peppar.
6. Blanda svampen i potatiskoket och smulad getost.
7. Fyll gratängen i en smörad ugnsform och grädda gyllene, cirka 25 minuter.
8. Tips!
9. Använd en stor form med låga kanter, då får man en stor härlig gratinerad yta på gratängen. Har man torkad svamp i skafferiet så kan man använda den istället för färsk svamp. Då kokar man den med grädden och potatisen. Med kycklingfond i grädden får gratängen en mer fyllig smak. Och vill man så kan getosten bytas ut mot Västerbottenost. Det är supergott.

3 kommentarer:

Hildas hem - Sofia sa...

Nu kom jag på hur länge sedan det var jag åt just potatisgratäng. Jag förstår inte varför, för jag älskar ju potatisgratäng. Det måste snart bli ändring på detta. Din ser väldigt smarrig ut :)

Hoppas att du får en störtskön dag!

Vardaxlyx sa...

Oj den såg ju god ut. Söt och gulligt för ditt tips. =) ha en underbar dag!

sara sa...

Ser gott ut frutti !