söndag 19 augusti 2012

KANTARELL- OCH VÄSTERBOTTENPAJ

Så här på hösten passar det aldeles utmärkt med en västerbottenpaj på buffén! Vi åt en alldeles fantastisk Kantarellpaj härom veckan med en så god pajdeg... så jag har kombinerat ihop två pajer till en!


Kantarell- och västerbottenpaj.

Ingredienser:

Pajdeg:
75 gr smör
1 dl kesella
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl (40 gr) parmesan, riven

Fyllning:
1 liter färska kantareller
1 msk smör
100 g västerbottenost (100 g motsvarar ca 4 dl riven)
4 ägg
1 dl grädde
3 dl mjölk
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här:
1. Arbeta ihop smör och kesella.
2. Tillsätt mjölet och den rivna parmesanosten. Arbeta hastigt ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en pajform (ca 22-23 cm i diameter). Ställ kallt i kylskåp ca 30 minuter.
4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, 200 grader i ca 10 min.
5. Rensa och dela kantarellerna i något mindre bitar.
6. Fräs kantarellerna utan stekfett på svag värme tills vätskan avdunstat. Höj värmen och lägg smör i stekpannan. Bryn lätt.
7. Riv västerbottenosten fint. Vispa samman ägg, grädde, mjölk och kryddor. Rör ner kantarellfräset i äggstanningen. Fördela västerbottenost och äggstanning i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter, tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.

Inga kommentarer: